Ultraløbet Fyr til Fyr 2013

Ultraløbet Fyr til Fyr - Foto: Moses Løvstad

Ultraløbet Fyr til Fyr – Foto: Moses Løvstad


En lille racerapport fra dette back to basic løb arrangeret af Moses Løvstad og nogle af de andre gode folk bag ”We Love Sport”.

Løbet skulle foregå på Bornholm, hvor vi skulle løbe fra Dueodde Fyr til Hammer Fyr ad kyststien. Løbet bød både på strand, klipper, rullesten, grusstier, teknisk single track og lidt asfalt, ca. 60km med 800 højdemeter.

Det var et halv år siden jeg løb mit første ultraløb og jeg havde glædet mig rigtig meget til dette løb siden jeg fik tilmeldt mig og inden de ca. 100 startnumre blev revet væk som til en anden rockkoncert.
Løbet skulle være starten på den tretrinsraket på 60 – 80 og 100km der skulle fyrets af i sæsonen 2013. På henholdsvis Ultraløbet Fyr til Fyr, Salomon Hammer trail og Winforce100.

Typisk så blev jeg ramt af en virus 3 dage før start. Øv følte mig virkelig skidt, men tænkte og håbede at jeg forhåbentlig ville vågne nogenlunde klar lørdag morgen.
Jeg havde fået et lift over med Susanne Noe, Thomas Juhl og Tomas Ganes Pilsborg. De skulle samle mig op fredag i Ørestaden. Jeg kom i god tid så gik op i Fields for at få mig en kop kaffe. Så satte mig tilrette med en kaffe, vand og kage og åbnede min ipad for at tjekke sidste nyt.

Kaffe i Fields

Kaffe i Fields


Der lå så en besked fra en anden løber der var ankommet til Bornholm uden sin løberygsæk etc. da han havde haft travlt med at få sin søns ting med og om jeg havde en liggende han evt. kunne låne.
Jeg skrev han skulle ringe, da jeg godt kunne tjekke hvad de havde i Salomon Store. Jeg fik så kigget på nogle af Solomons lækre løbesække, men vi blev enige om at han lige skulle give det et forsøg mere på Bornholm i stedet for at købe en sæk han måske ikke kunne passe. Han fik en sæk af gode folk på Bornholm og løb siden ind i top 10.

Vi kom over med hurtigfærgen, hvor det ikke så ud til at vi kunne få et bord, da der var mange mennesker med færgen, heldigvis var der venlige trailløbere med der gerne ville dele bord.

Røverhistorier på vej mod øen

Røverhistorier på vej mod øen

Vi overnattede på Hotel Romantik, meget passende navn, når jeg skulle dele værelse med Tomas Ganes Pilsborg før og efter Fyr til Fyr…
Men vi fik tjekket ind og kørte ud for at spise på Nordbornholms Røgeri. Så jeg carboloadede i Saltstegte sild og Sol over Gudhjem og en Classic fra Svaneke Bryghus. De saltstegte sild er efter gammel Bornholmsk opskrift og kan anbefales, kombinationen mellem den stærke sennep og silden dækket af rødbeder holder.

Carboload i sild, Saltstegte og Sol over Gudhjem

Carboload i sild, Saltstegte og Sol over Gudhjem

Næste morgen vågnede jeg heldigvis lidt frisker, men var stadig ikke helt på toppen. Selvfølgelig ville jeg løbe og ville så bare se hvor længe jeg kunne følges med de hurtige kaniner. Vi gik ned til god morgenmad og udover mine obligatoriske havregryn, mysli og kaffe, blev der også toppet med sild og æg, derudover blev der kørt ½ liter Squeezy carbo load og ½ liter rødbede Juice ned.

Af sted gik det til P-pladsen ved Hammerbrudet, hvor vi fik startnummer og en buff fra Inov8. Vi blev kørt i bus til Dueodde Fyr og jeg som var på Bornholm for første gang nød i fulde drag turen sydpå stadig med snedriver rundt omkring i det flotte landskabet.

Vestsjælland er vist glade for Inov-8

Vestsjælland er vist glade for Inov-8

Vi ankom til fyret ved Dueodde og vejret var fantastisk, høj sol, køligt og ikke meget vind. Sommerfuglene havde meldt deres ankomst, jeg fik tisset af, taget lidt billeder, afleveret dropbag, så jeg havde tørt tøj i målet og hilst på nogle af de andre løbere. Det var bl.a. Kenneth Kofoed og Jacques Dehnbostel som jeg tidligere havde løbet social /hyggeløb med og som jeg vidste var gode løbere som jeg skulle holde mig til hvis jeg ikke bare ville trille ind.

Vi blev kaldt sammen ved fyret af løbsarrangør Moses Løvstad.
Vi afgav en ed på at det var på eget ansvar og stillede op med den ene hånd på fyret. Der blev talt ned og så gik det eller af sted op over de første klitter Jacques og Kenneth valgte 2 forskellige retninger mod havet, hvor vi skulle dreje til venstre og så eller bare holde højre fod langs vandet indtil vi nåede Hammer fyr. Jeg valgte at følge samme retning som Jacques mod vandet og efter et par hundrede var der et vådområde og så var der ellers våde fødder. Så var vi i gang!

Vi nåede ud til kysten og Østersøen og fortsatte nu op nordpå. Jacques og Kenneth havde lagt ud i hæsblæsende tempo og da vi landede på stranden var også Leon Skriver Hansen og en jeg ikke havde mødt før Ole Michael Pedersen med i det opskruede tempo på stranden. Hvor jeg noteret tider på mellem 4:32 – 4:13
Alt for højt tempo efter min smag, når der ligger over 50km foran én. Men nu var jeg varmet op og gik også frem og trak lidt, tænkte vi kunne presse nogle og så geare ned senere.

Foto: Stine Sophie Winckel

Foto: Stine Sophie Winckel

Omkring 7.5km ved Balka var der slået et stort hul ned til de andre løbere og vi var nu kun Jacques, Kenneth, Ole og Leon lige bag ved som jeg så det.

Der kom nu lidt asfalt og let grussti. Leon er ikke med os mere. Kort efter Nexø 11km rammer vi for alvor sværere terræn og Jacques og Kenneth holder et hårdt tempo mellem Nexø og Svanninge. Jeg bliver presset hårdt og vi sætter i det teknisk sværere terræn vores mand i blå Ole. Kenneth forhørte sig lige kort om jeg var med på det svære stykke. Opfattede det rigtigt positivt og som en stor gestus fra en så god løber, at han lige ville høre om jeg var med inden den endelige duel skulle stå længere oppe mod nord.

Sådan gik det videre i et tempo, hvor jeg indimellem tænkte: – gud ved hvornår jeg bliver gammel nok til at kunne tage sådan en tur i den flotte natur i et mere roligt tempo.

Nå men jeg havde et nummer på maven og det var et ræs og jeg ville gerne i mål vel vidende at jeg havde gjort mit bedste på dagen. Hvad det rakte til vidste jeg ikke. Jeg synes Kenneth og Jacques var utroligt godt kørende. Jacques havde dog brokket sig lidt over sine gels, hvor han fik lidt Shot Bloks fra Kenneth og jeg.

Min egen væske og energiplan med kun et depot efter 38km var High5 i både min Camelbak blære og dunk i front. Ca 1½l. i sækken og 610ml i dunk. Samt Shot Bloks citrus m/koffein til at spise, så der var maksimum fuel i årene. Planen var endvidere ikke at bruge tid på at fylde på sækken i depot, men kun fylde dunk op som jeg selvfølgelig havde sørget for at drikke ud, der var stadig væske i sækken ved depot. Jeg havde regnet med at 610ml i dunken var mere end rigeligt til de sidste 22km.

Vi passerer nu Svaneke og omkring 25km brugte vi lidt ekstra tid på at navigerer rundt. Vi fandt dog vej og kom op på lidt asfalt inden vi røg ind på et nemmere spor. Nu følte jeg mig ok igen, måske fordi de andres dikteret tempo var faldet lidt.
Ved 30km bemærke jeg at Jacques for første gang begyndte at hænge lidt og omkring 32 ramte vi asfalt igen. Jeg prøvede at holde et stabilt tempo omkring 5:00 på det nemme asfalt stykke og kort før Gudhjem mistede vi Jacques.

Kenneth og jeg løb nu ind i Gudhjem via havnen og fandt depotet, et af dagens store højdepunktet. I depotet var Ulrich Petersen og Moses klar til at servicerer os. Jeg kæmpede lidt med mit energipulver jeg havde med til min frontdunk. Moses hjalp mig med at få mine handsker om bag i min taske. Fik drukket et par kopper cola og en halv kop vand. Vandet var virkelig dejligt at smage efter alt sukker smagen. Fik vist også en halv banan ned, mens jeg ud af øjekrogen så Kenneth løbe ud af depotet.

Mens jeg løb ud af depotet så jeg Kenneth forsvinde ind i sporet, jeg følger efter og kommer også ind i sporet og er stadig ok. Efter ca. 41km rammer jeg Helligdomsklipperne og mens jeg er i bunden af en stigningen ser jeg ligesom en skygge af en løber oven over mig der bevæger sig svævende afsted. Nok det sidste jeg ser til Kenneth inden jeg når i mål. Jeg når op til toppen og har en kamp med at få et ordentlig løb i gang i med mig selv i Helligdomsklipperne. Et sted jeg virkelig godt kunne tænke mig at løbe med friske ben.

Jeg er nu godt træt og ved 45km går jeg mens jeg guffer en Shot Bloks og drikker noget væske. Jeg vender jeg mig om og kan se at Leon og Ole kommer løbende.
Jeg når kun lige at at tænke at det lokomotiv vil jeg gerne hægte mig på, før de passerer mig og Leon spørger om jeg skal med. Jeg hopper på Leons MY-Lokomotiv – en slider, med stor trækkraft og med træk på alle aksler i et stabilt tempo.

Vi følges nu de sidste ca. 15 km mod mål. Til tider synes jeg det går lidt langsomt, men hver gang jeg prøver at øge tempo så går jeg hurtigt ned og ender med at synes at Leon nok ligger et fint tempo.
Da vi når til Sandvig opdager Leon at der er en løber i hælene på os og vi troede på det tidspunkt bare vi kunne lunte i mål, så bliver der nu sat gang i rigtige løb igen. Så de sidste 4-5km rundt om Hammerknuden blev der virkelig gravet dybt for at holde benene i gang! Vi når frem til den sidste stigning inden Hammer fyr og når lige at aftale at vi følges i mål, nu da 1. pladsen er sat på plads.
Så vi løber samlet i mål til fyret. Hvilket giver en delt 2.plads efter 5 timer og 20 minutter. Et super løb der klart kan anbefales og som en en god distance at starte med hvis man vil løbe længere end maraton.

Opløb ved Hammer Fyr

Opløb ved Hammer Fyr

Dagen efter var der Kaffemik og præmieoverrækkelse og inden da var vi en lille tur ude og kigge ved Jons Kapel.

Udstyr:
Udover det obligatorisk udstyr, hvor ekstra trøjen var en lidt for tung Nike mellemlags ting så løb jeg med nedenstående.

Sko: Inov-8 TrailRoc 245
Gaiters: Inov-8 Debrisgaiter 32 Socks Medium.
Sokker: Teko Light Minicrew Wool.
Bukser: Craft 3/4
Undertrøje: Gammel Falke.
Mellemlag: Salomon XR.
Vindjakke: Montane Slipstream Jacket.
Kompression: Compressport ForQuad Thigh Guard,
Compressport US (Ultra Silicone) Calf Guard.
Hue: Buff fra Thy Trail Marathon.
Hals: Marinould Buff.
Ur: Garmin Fenix.
Rygsæk: Camelbak, Marathoner Vest.
Dunk: Camelbak Podium Chill 610ml.
Energi: High5, 2:1 Fructose & Cliff Shot Bloks med koffein.

Pakkebord før afgang

Pakkebord før afgang

3 responses to “Ultraløbet Fyr til Fyr 2013

  1. Hej Per. Fedt lige at blive motiveret til løbet i næste uge med din beretning! /Torben

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s