Grossglockner Ultra-Trail – GGUT 110

Sommerens tur til Østrig.

Da jeg stod af toget i Zell am See sammen med min kæreste Maibritt havde jeg ingen idé om hvor hårdt dette bjergløb ville blive. Vi ankom en lille uge før løbet for at komme op i højden og akklimatisere lidt. Løb en enkelt tur et par dage før og ellers hikede vi 2 af dagene hvor vi var oppe i højden.

GGUT01

Mit primære mål var at gennemføre GGUT 110 og få 5 point så jeg kan løbe UTMB i 2018, derudover er GGUT 110 under 28 timer qualifiers for the Western States Endurance Runs. Cutoff til GGUT er 31 timer.

I 2015 løb jeg Lavaredo Ultra-Trail 119 km 5.850 hm+ i tiden 21:23. Min form var nogenlunde lige så dårlig/god som for 2 år siden, så troede jeg uden problemer kunne løbe de 110 km rundt om Grossglockner gruppen med Østrigs højeste bjerg Grossglockner 3,798 m på under 24 timer, jeg skulle blive klogere.

profil

Havde læst nedenstående race profil, men tror ikke jeg til fulde havde forstået, at når arrangørerne skriver: ”vanskelig alpint terræn”, (delvist meget) vanskelige spor og meget tekniske spor”, Så MENER de det! Lig dertil højden og det skiftende vejr.

Race Profil – 110 km / 6500 hm+
Grossglockner ULTRA-TRAIL® 110 er et ekstremt udfordrende og vanskelig løb, der hovedsageligt fører gennem vanskeligt alpine terræn for store dele over 2000 hm, 1 gang højere end 2800 m og 3 gange højere end 2500 m. Forvent 2 – 4 større snefelter at krydse, under dårlige vejrforhold endnu mere. For den største del fører sporet via trails (80%), som er (delvist meget) vanskelige. Dårlige vejrforhold (lave temperaturer, nedbør, sne) og natten gør løbet endnu hårdere.
Sporene er i gennemsnit meget tekniske. De hårdeste dele af ruten er stierne op til og ned ad de høje bjergpas: til Untere Pfandlscharte (2663 m), Wiener Höhenweg og Pfortscharte (2828 m), Kalser Tauern (2518 m) og Kapruner Törl (2639 m) Ned fra Rudolfshütte og (delvist) ned fra Kapruner Hochgebirgsstauseen.
…..Erfaring ved langdistances alpine konkurrencer (> 70 km) anbefales stærkt til deltagelse hos Großglockner ULTRA-TRAIL®.”

GGUT 110 starter kl. 23:00 i Kaprun, de første små 6 timer er med pandelampe. Jeg fik solopgang på Untere Pfandlscharte (2663 m) første høje bjergpas efter ca. 34 km og solnedgang på Kapruner Törl (2639 m) efter ca. 85 km det sidste af de høje bjergpas, hvorefter det stort set er downhill resten af vejen mod mål i Kaprun.

GGUT03

Vejret er alpint og startede fint ud med tørvejr om natten, regn og blæst om morgenen efter Glocknerhaus, hvorefter vi skulle op over rutens højeste punkt Pfortscharte (2828 m), solen kom frem omkring middag på vej mod hoveddepotet Kals 62 km hvor man har løbet 2/3 af højdemeterne. Det blev rigtigt varmt op gennem Hohe Tauern (så et murmeldyr) og over Keiser Tauern. Det bliver nat igen og da jeg går ud af løbets sidste depot 16 km fra mål bryder helvede løs efter jeg har været i gang i over 24 timer, himlen åbner sine sluser og en tordenstorm rammer nedløbet fra Kapruner Hochgebirgsstauseen, som er et af de vanskelige/tekniske steder på ruten. Sporene blev til små floder og de fosser der er på dette stykke blev sværere at passerer.

De steder på ruten der er vanskelige og delvist meget vanskeligt betyder primært at der er mulighed for at falde ned fra stor højde fra meget smalle stier, balancering på klipper og sten i stor højde og på rutens sidste del skal du over mange fosser også med mulighed for at falde ned.

GGUT02

Da tordenstormen var på sit højeste kommer jeg sejlende ud af et spor og rammer en asfaltvej kigger til venstre og ser til min overraskelse 3 andre løbere der havde søgt ly i en tunnel. Nå stiller mig lidt der, men kan hurtigt mærke at jeg bliver rigtig kold. Kigger lidt på en tyskers vejrapp der viser at vejret skulle være bedre længere nede i Kaprun og smutter ud i regn og torden igen håbende på at det værste er drevet over.

Synes de sidste 9-10 km er uendelige og glæden ved at løbe i mål efter 27 timer 17 min. er bare fantastisk!

GGUT 110 er godt markeret, kræver en rigtig god pandelampe til de tekniske nedløb. GGUT 110 kan ikke anbefales til løbere der skal løbe deres første bjergløb eller hvis du lider af ukontrollerbar højdeskræk.

Jeg giver løbet Grossglockner Ultra-Trail #GGUT 110 – 5 ½ bjergtop ud af 6. Den manglende ½ top er pga. øko-cola i depoterne der smagte virkelig dårligt, samt der ikke var kaffe i depoterne.

sportograf-104874600

Grossglockner Ultra-Trail får mine bedste anbefalinger. Løbet har også andre distancer f.eks. GGT 50 km / 2000 hm+ som er de sidste 50 km af ruten og som der var en del andre løbere fra Danmark der løb i fine tider.

Vi ses i sporet //Per

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s