TUT – Thy Ultra Trail 100 miles

Jeg havde glædet mig til dette løb og med en vis ærefrygt over distancen på små 165 km, da min hidtil længste distance var 100 km. Så også frem til at prøve kræfter med den ikoniske 100 miles distance som mange af de højt profileret og kendte løb rundt om i verden er på, eksempelvis Western State 100, Ultra Trail Mont Blanc og ULTRA-TRAIL Mt. FUJI.

Thy Ultra Trail - Foto: Freddy Ove Petersen

Thy Ultra Trail – Foto: Freddy Ove Petersen

Jeg havde løbet Thy Trail Marathon i 2012 så viste tildels hvad jeg havde i vente af fantastisk natur og hårdt terræn hvor specielt sandet kunne hive energi ud af en. Så forventningerne til hvad Simon Grimstrup og resten af holdet bag Thy Ultra Trail ville byde på var store.

I bilen derop fra Københavnsområdet var vi Warny Saurbrey, Tomas Pilsborg, jeg og min kollega Freddy Ove Petersen der løb 100 km løb i 70’erne før det hed “Ultra” men bare var et lidt længere løb end normalt. Dengang før raceveste og trøjen var af bomuld, det var altid isvinter og hedebølge om sommeren og de løb i korte bukser året rundt. Freddy skulle ikke løbe denne dag men var med som chauffør for at få os sikkert hjem efter løbet. Derudover skulle vi også bo sammen med Carsten Kirk fra Århus. Så der var fyldt op i den lejede ferielejlighed i Agger. Tomas skulle også løbe 100M. Warny og Carsten 50M.

Heavy Agger - Foto: Freddy Ove Petersen

Heavy Agger – Foto: Freddy Ove Petersen

Vi spiste aftensmad på Agger Badehotel hvor jeg fik en udemærket Rødspætte med nye kartofler og smørsovs ledsaget af en Thy Classic. Thomas Skov og hans familie kom ned til vores bord og hilste på og han kunne give information om ruten mellem Klitmøller og Bulbjerg som han havde løbet. De små sten/grus og blødt sand på stykket mellem Klitmøller og Hanstholm og et 18 km nemt løbbart stykke med græs op mod Bulbjerg.

Klaus Dahl min makker fra Nørrebro som også var i Agger med sin lille familie. Han kom ned på badehotellet for lige at vende hvordan vi skulle gribe morgendagen an og hente startnumre med os andre.

Indskrivning og briefing - Foto: Freddy Ove Petersen

Indskrivning og briefing – Foto: Freddy Ove Petersen

Starten skulle gå kl. 06:00 om morgen fra Agger Tange Feriecenter og ruten og depoter ville være Vorupør ca. 25 km, Klitmøller ca. 42 km (dropbag 1), Vigsø ca. 59 km, Bulbjerg ca. 82 km, vendepunkt (dropbag 2), Vigsø ca. 105 km, Klitmøller ca. 123 km (dropbag 1), Vorupør ca. 140 km, mål Agger Tange Feriecenter ca. 165 km.

Der var fyldt men løbere ved startområdet og der er var den intense sitren af koncentration og nerve som oftest er der lige før racestart. Havde fået hilst på Peter Riis Jensen, Anders Aagaard Hansen og Jonas Borsøe Christiansen som skulle løbe 50M. Regnede med at Anders og Jonas skulle løbe om podiepladserne på de 50M. Anders havde en god dag i Thy og løb ind som nr. 1 i tiden 7:23

Lige før start - Foto: Freddy Ove Petersen

Lige før start – Foto: Freddy Ove Petersen

Normalt stiller jeg mig op i forreste linje ved start for at have overblik, blive revet med af de hurtige løbere og ikke bremset af de langsomme. Denne dag havde jeg ikke travlt og placeringer var en sekundær ting først og fremmest skulle jeg i mål på mit første 100M løb. Så kunne jeg jo altid se hvem der lå foran én ved vendepunktet Bulbjerg.

Starten gik og Klaus og jeg havde aftalt at følges så længe det gav mening i roligt løbetempo og først begynde på gå-løbe-pauser når vi ikke kunne løbe mere. Vi fik hyggesnakket med forskellige folk på det første stykke mod Vorupør og Klitmøller som var en blanding af grusstier, græs- og klitspor og noget asfalt omkring Vorupør/Klitmøller.

Fantastisk som landskabet åbner sig op for én efter Lodbjerg fyr og man for alvor løber ind i Nationalpark Thy. Talte bl.a. med Carsten Nielsen ”En rejse på grænsen”, der kunne fortælle at Tonni Bager lå lidt foran os. Tonni havde løbet Salomon Hammer Trail 100M. kun 5 uger før dette løb som en del af en Grand Slam som også inkludere 100 Miles – Around the isle of Mors.
Mellem Vorupør og Klitmøller fulgtes vi en tid med Rasmus Kragh som lagde et frisk tempo gennem det lækre singletrack stykke ved Torup Båke før Klitmøller. I klitmøller mødte jeg Peter Sørensen en Endomondo ven som vist også har en finger med i 100 Miles – Around the isle of Mors.

Jeg havde inden løbet også hyret en mental coach som var min tipoldemor Jakobine Kirk fra Vester Vandet, Klitmøller. Tænkte at hendes kraft og lokalkendskab nok kunne hjælpe mig når det hårde blev hårdt på dagens tur gennem Thy. Hun koster intet og der er dækning også på den yderste klit. Mit Garmin Fenix som jeg havde sat på ultratrac genstartede på vej ind i Klitmøller, men slå det hen som som en hilsen fra Jakobine og kunne alligevel ikke gøre noget ved det. De første 42 km er nok de nemmeste på ruten og også der hvor jeg socialiserede mest.

Klitmøller depotet var der adgang til dropbag efter 42 og 123km. Fik hilst på Freddy som vi mødte ved næsten alle depoter og Klaus mødte sin familie. Fik fisket min energipose 1. op af dropbaggen i Klitmøller, skrevet mig ind, fyldt vand på, og spist noget banan og gifler samt fyldt en softbottle 25ml med cola som jeg drak på vej ud af depotet.

Klaus Klitmøller - Foto: Freddy Ove Petersen

Klaus Klitmøller – Foto: Freddy Ove Petersen

Ud af Cold Hawaii - Foto: Freddy Ove Petersen

Ud af Cold Hawaii – Foto: Freddy Ove Petersen

Så ned på strandstykket op mod Hanstholm. ca. 8 km flot Vesterhavsstrand nogen steder nemt andre svært og lige som man synes det køre, så blødt sand igen og energi der bliver suget ud af én i langsomt men sikkert tempo og med følelsen af at danse Stop dans tilbage i børnehaven.

The beach - Foto: Freddy Ove Petersen

The beach – Foto: Freddy Ove Petersen

Hanstholm - Thomas Andersen i front - Foto: Freddy Ove Petersen

Hanstholm – Thomas Andersen i front – Foto: Freddy Ove Petersen

Så gik det indover bunkersområdet ved Hanstholm hvor vi løb ind i Martin Nymann og hans følgeven Peter Mousten og op mod depotet i Vigsø. Her var der flag som til børnefødselsdag og hvad der høre sig til af slik, gifler, pastaretter og hurraråb. Der skulle dog også fyldes vand i tanken og her stod en dame med en vandslange med tryk på spuleren, så børnefødselsdagen krakelerede og den stod nu på kolde afvaskninger som på nærmeste Sanatorium.

Nå men ned igen ud på lidt strand og så ellers det sidste stykke op mod Bulbjerg som Thomas Skov havde betegnet som et let stykke aftenen før. Det også et fint smalt spor der normalt ikke ville volde problemer, nu havde man så ca. 60 km i benerne og en sol der bagte ned over en med temperature omkring de 27ºgrader og en svag vind i ryggen som man ikke kunne mærke. Igen fantastisk natur gennem højt græs, tornebuske og havde ikke problemer med at leve mig ind i forestilling om den endeløse jagt på savannen efter antilopen som set i ”The Perfect Runner”. Klaus løb med sit rolige løb ved min side koncentreret om byttet der ikke lige var i sigte endnu. Følte vinden stod stille og begyndte at savne damen med de kolde afvaskningen da der dukkede et ubemandet vanddepot op. Utroligt så glad man kan blive for en tår vand og en god undskyldning for lige at stå stille.
Martin Nymann og hans ven løb skiftevis foran os og bag os i deres egen rytme frem mod Bulbjerg og tror det var ret sent de opdagede at vi skulle løbe 100M og ikke 50M.

Langsomt men sikkert dukkede Bulbjerg frem i soldisen over klitheden og rart at tøffe op af trapperne mod depotet hilse på de første der var løbet i mål på 50 miles distancen. Klaus og jeg løb ind i tiden 8:35 og en pæn top 10 placering trods det mådeholdne løb. Jeg skiftede sokker og sko, de var utroligt nok blevet våde 400 meter før mål, hvor det var lykkes at holde dem tørre de foregående 82km. Havde skiftesokker i begge dropbags, men skiftede kun i Bulbjerg. Der var meget sand i skoene trods brug af gaiter og havde også fået nogle vabler. Skiftede fra Inov-8 TrailRoc 245, str. 42½ til Roclite 245 str. 43. Fik musik i ørerne og en sandwich i hånden som jeg halveret da jeg tænkte jeg ikke kunne spise en hel. Så var det ellers bare at spole filmen baglæns mod mål i Agger.

Bulbjerg så vender vi kajakken - Foto: Freddy Ove Petersen

Bulbjerg så vender vi kajakken – Foto: Freddy Ove Petersen

På vejen tilbage løb vi det meste af tiden alene. I starten mødte vi selvfølgelig de 50 og 100M løbere der ikke var kommet til Bulbjerg endnu. Jeg begyndte at synes det var underligt at vi ikke havde mødt Tomas Pilsborg endnu, trods det at jeg viste at han ville løbe i roligere tempo end os. Men så dukkede der en silhuet op i det fjerne der lignede Tomas. Vi mødtes og den var god nok, Tomas havde haft en lang og varm dag på stranden og i klitterne. Han lignede en der var kørt langsomt rundt over gløderne og var godt ristet. Han snakkede om at stoppe ved Bulbjerg, men tænkte han kom på bedre tanker. Men Tomas dag endte på toppen af Bulbjerg ligesom mange andre stærke mænd den dag.
Mens vi stod og snakkede med Tomas lagde jeg mærke til at der kom en mand nærmere i det fjerne og et stykke tid efter vi havde forladt Tomas kom Martin Hostrup forbi i ”Scott Jurek” stil. Det vil sige man løber super stærkt i overskudsstil forbi ens konkurrenter, for evt. at sætte farten ned om nærmeste hjørne. Dette virkede nu ret overbevisende og Martin Hostrup løb da også ind på en delt førsteplads med Thomas Andersen.

Efter ca. 12 timers løb ankom vi igen til Vigsø depotet ved km 105. De havde pakket vandslangen væk til fordel for nogle vandkander denne gang, men fødselsdagsflagene er de samme. Jeg spiser en lille portion tomatsuppe med pasta og sidder ned for anden og sidste gang den dag. 10 min senere er vi ude på sporet igen. Stranden mellem Hanstholm og Klitmøller er der nogen der har præpareret i mellemtiden så der denne gang er mere blødt grus og kviksand til at stoppe én og stykkerne med hårdt sand er blevet færre.

Klitmøller 123 km - Foto: Freddy Ove Petersen

Klitmøller 123 km – Foto: Freddy Ove Petersen

Klitmøller depotet kl. ca. 20:40 ved km 123. Salomon Exo S-Lab Tank ryger af, den har været en god trøje at løbe i på en hed dag som denne. Jeg skifter til en langærmet Aclima Lightwool. Finder min pandelampe frem og energipose 3. Hvor jeg bare fisker de sidste Winforce gel og Clif shotbloks frem da jeg ikke har haft lyst til at spise nogle af de faste energibarer jeg havde pakket hjemmefra. Jeg føler mig egentlig ret sulten nu hvor vi er stoppet og stopper nogle bananer og gifler i maven og skyller ned med cola på vej ud af depotet. Så der bare et marathon tilbage målet synes meget langt væk. Men er fortrøstningsfuld skal nok komme i mål. Min lyskenskade fra efteråret som jeg havde frygtet har jeg intet mærket til. Det ene knæ piver lidt og alle muskler er ømme og brugte men kan stadig løbe så alt er godt og udsigten mens solen langsomt synker er ubetalelig.

Vesterhavet - Foto: Freddy Ove Petersen

Vesterhavet – Foto: Freddy Ove Petersen

Vi ser solnedgangen mens vi løber gennemTorup Båke (Sømærke), Kaldes også Tvorup Båke ved Bøgested Rende. 4 km nord for Nørre Vorupør. Pos. 56° 59′ H: 11 m. Kl. ca. 22:15 Klaus er ikke i det romantiske hjørne og gider ikke holde hånd, så vi fortsætter bare i vores rytme mellem gang og løb mod det sidste depot i Vorupør. Det er blevet mørkt da vi kommer til Vorupør. Vi får tanket op og løber ud af byen. Men løber forkert og mens Klaus orienterer sig går jeg på potten i en grøft. Vi finder den rigtige vej ud af byen og møder nu Hans Schack og Tonni Bager som er nået op til os mens vi har fumlet rundt i Vorupør. Hans Schack ser ud til at være godt løbende, vi kommer dog ind i en god rytme igen og ligger afstand til de andre. Vi har dog hele tiden en fornemmelse af at Hans vil løbe forbi os og ser hans pandelampe fra tid til anden bag os. Mosekonen havde også været i gang og vi så elverpigerne danse mens vi løb under et låg af tåge ret syret oplevelse.

Mosekonen og Elverpigerne - Foto: Freddy Ove Petersen

Mosekonen og Elverpigerne – Foto: Freddy Ove Petersen

Nu dukkede lyset fra Lodbjerg fyr frem af tågerne, men elverpigerne hev i os og vi kom ikke nærmere fyret selvom vi løb og løb. Til sidst kom vi dog forbi fyret og frem til grusvejen rundt om Flade sø. Grusvejen synes uendelig men vi begyndte at kunne se Agger og skruede lidt om for tempoet så vi kunne holde vores placering til mål.
Løb i mål sammen med Klaus Dahl efter 20 timer og 50min. På en fælles 3. plads. Stadig løbende efter 165km var en super fornemmelse, sandet havde godt nok poleret min hårde hud under foden med korn 180 så de var helt glatte og med et par vabler og benene holdt. Fantastisk oplevelse langs Vesterhavet gennem Nationalpark Thy og virkelig godt arrangeret af folkene bag Thy Ultra Trail. En dansk ultra-trail klassiker er født synes jeg.

Røverhistorier dagen derpå - Foto: Freddy Ove Petersen

Røverhistorier dagen derpå – Foto: Freddy Ove Petersen

Energi og mad indtaget undervej. Havde pakket 3. poser energi hjemmefra udover det jeg havde med fra start. Poserne ville jeg så bare snuppe fra dropbag når jeg susede gennem depoterne var planen. Varmen gjorde dog at jeg kun fik konsumeret 11 af mine 12 Winforce geler. 4 af mine 10 Clif Shotblocks. Ingen af mine faste energibarer havde blandt andet supleret med Beet-it sport bar. Havde som udgangspunkt også 1½l. Energidrik i væskeblæren, men fyldte efterfølgende kun op med vand og spiste en saltsticks ca. hver anden time. I depoterne spiste jeg banan og gifler og drak det cola jeg kunne nå. Aftensmaden en lille portion tomatsuppe med pasta. Havde også beef-jerky med til når jeg blev træt af sukker men kunne ikke overskue at spise det alligevel.

Energi sættet

Energi sættet

Udstyr:

Sko: Inov-8 Trailroc 245 & Roclite 245.

Gaiters: Inov-8 Debrisgaiter 32 Socks Medium.

Sokker: Teko Light Minicrew Wool.

Trøjer:
Salomon Exo S-Lab Tank.

Langærmet Aclima Lightwool Crew Neck Man.

Shorts: Ronhill Trail Cargo Short.

Kompression:
CEP Calf Sleeves 2.0 – Progressive+

CEP Quad Sleeves – Dynamic+

Buff fra Thy Trail Marathon & Tejnif-Løb.

Ur: Garmin Fenix.

Pandelampe: Gemini Due 2cells.

Rygsæk /Racevest: UltrAspire Surge.

Visor: Salomon XR.

Vindjakke: Montane Slipstream Jacket. (ikke brugt).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s